Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Thank you Mr. Vangelis

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου ότι η φράση «επιλεκτική χρεοκοπία» τρομάζει «χωρίς λόγο» και γι αυτό χρησιμοποιεί επιμόνως τον αγγλικό όρο «selective default». Και συμπλήρωσε ότι «αυτό δεν είναι ένα πραγματικό γεγονός, δεν είναι χρεοκοπία, αλλά μία αξιολόγηση κρατικών ομολόγων που κάνουν οι τρεις γνωστοί οίκοι αξιολόγησης. Δεν δημιουργεί αυτό από μόνο του μια πραγματικότητα, ούτε ενεργοποιεί τον περιβόητο μηχανισμό των CDS».
Είναι δεδομένο ότι κανένας δημοσιογράφος δεν κατάλαβε τι ήθελε να πει ο συνταγματολόγος υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, αν και αυτή η δήλωση έκανε απόλυτα ξεκάθαρο για ποιον λόγο βρίσκεται στη συγκεκριμένη θέση τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Σήμερα περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται ένας «τσάρος» ο οποίος, άσχετα από τις γνώσεις του περί τα οικονομικά, επιβάλλεται να ξέρει τα ελληνικά τόσο καλά ώστε να μπορεί να μιλάει για μισή ώρα χωρίς κανένας να καταλαβαίνει τι λέει και -μάλιστα- αν τολμήσεις να ρωτήσεις «τι εννοείτε», να είναι σε θέση να το εξηγήσει, με μια ακόμα πιο ακατανόητη εξήγηση ώστε να βαρεθείς, και να μη ρωτήσεις τρίτη φορά.
Στην περιβόητη χθεσινή δήλωση, ο κ. Βενιζέλος επικαλείται τον αγγλικό όρο «selective default» για να μην τρομάζει τον Ελληνικό λαό που ως γνωστόν, είναι κουτορνίθι ενώ από αγγλικά ξέρει μόνο το yes, το no, το thank you και το hello baby (οι άντρες). Αλλά και η νεολαία που μαθαίνει καλύτερα αγγλικά, τα χρησιμοποιεί για να μαθαίνει απ' έξω τους στίχους της Lady Gaga και δεν καταλαβαίνει Χριστό από οικονομικούς όρους.
Αντίστοιχα, ο υπουργός, όταν βγαίνει στις Βρυξέλλες και στο Eurogroup, απευθύνεται στους ομολόγους του και στους τεχνοκράτες με ελληνικούς όρους ώστε να μην τον καταλαβαίνουν και τρομάζουν κι αυτοί. Είναι χαρακτηριστικά τα στιγμιότυπα που έπιασαν οι κάμερες, στα οποία ο κ. Βενιζέλος απευθυνόμενος στον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ του έλεγε γελώντας: «Δεν υπάρχει μία, βλέπω να παίρνετε τα αρχ... μου» ενώ λίγο αργότερα «συννελήφθη» να λέει στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Πολ Τρισέ: «Ομόλογα ε; Να»!
Ο κ. Βενιζέλος, που μιλάει αγγλικά με προφορά χειρότερη από του Γιοσού Σαριέγκι, βλέπει ότι αυτή η μέθοδος, να χρησιμοποιεί αγγλικούς όρους για «ευαίσθητες» οικονομικές έννοιες ώστε οι πολίτες να νομίζουν ότι όλα πάνε καλά, είναι πολύ επιτυχημένη και σκέφτεται να τη χρησιμοποιήσει και στο μέλλον. Βέβαια οι πολίτες δεν θα βλέπουν καμία διαφορά ανάμεσα στους αγγλικούς και τους ελληνικούς όρους - οι μειώσεις μισθών, η ανεργία και η εργασιακή τρομοκρατία θα είναι ίδιες. Εκτός ίσως από την επερχόμενη χρεοκοπία, η οποία μάλιστα -όσο μαλακά και αν προσπαθεί να μας τη σερβίρει ο κ. υπουργός- δεν θα είναι επιλεκτική («selective») αλλά ολική («total») οπότε μοιραία και πολύ σύντομα ο ελληνικός λαός θα απαντήσει (και) στα αγγλικά του κ. Βενιζέλου με μερικά «γαλλικά». Good night!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου