Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Ο Βολταίρος στον Κορυδαλλό

Aν ο Βολταίρος ζούσε στον σημερινό Ελληνικό Διαφωτισμό του ίντερνετ θα είχε παραφράσει την κλασική του αναφορά «Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες», σε: «Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες, για να μπορώ μετά χωρίς τύψεις μου να σε γράφω στα τέτοια μου».
Αρκεί να ρίξεις μία ματιά στα σχόλια χρηστών του youtube και ειδικά για βίντεο με «ευαίσθητο» περιεχόμενο (όπως ένα για τα Ίμια που έβλεπα τις προάλλες) ή σε κείμενα «επιθετικών» μπλόγκερς, για να καταλάβεις ότι η πιο σοβαρή και τεκμηριωμένη άποψη, μπορεί να γίνει πατσαβούρα από το πληκτρολόγιο του κάθε άσχετου/ φανατικού/ εγωπαθή/ ρατσιστή.
Βέβαια, θα μου πεις, αν ο Βολταίρος ζούσε στη σημερινή εποχή, με τις απόψεις που κουβαλούσε θα είχε καταδικαστεί προ πολλού ως τρομοκράτης ή τουλάχιστον ως υβριστής καλλιτέχνης που υπερέβει τα όρια της σάτιρας. Οπότε και μόνο στο άκουσμα της κατηγορίας, ο Λάκης θα έπεφτε σαν φαντομάς από τον πολυέλαιο του δικαστηρίου για να τον υπερασπιστεί και οι δικαστές θα φώναζαν έντρομοι: «Αθώος, Αθώος»!
Το πιο πιθανό όμως θα ήταν, βλέποντας τις φυλακές Κορυδαλλού, ο Βολταιρούλης -όπως θα τον είχαν βαφτίσει στο μεταξύ οι βλαμένες που θα τον είχαν πιάσει στο στόμα τους, στα μεσημεριανά- να ζητούσε μεταγωγή πίσω στη Βαστίλη. Από την άλλη δεν αποκλείεται, έτσι κοινωνικός και χιουμορίστας που ήταν, να είχε πιάσει φιλίες με τα κολλητάρια του Παλαιοκώστα και να τον έπαιρναν μαζί τους στην επόμενη απόδραση. Οπότε θα βρισκόταν και πάλι σύντομα έξω αναφωνώντας σαν τον Βέγγο καθώς θα έβλεπε το ελικόπτερο να πλησιάζει: «Ανάθεμά σε Ντα Βίντσι τι πήγες και ανακάλυψες».
Το ίντερνετ λοιπόν, όπως και η σάτιρα, σε κάποιους άλλους μακρινούς γαλαξίες δεν έχουν όρια. Έστω και έτσι όμως αυτό είναι λυτρωτικό για τους ρομαντικούς της γραφής (εξ ου και «γραφικοί») αφού μέχρι να έχουν τη δυνατότητα να μπορούν να επισκέπτονται τους εξωγήινους διαφωτιστές σε φιλοσοφικά σουαρέ, μπορούν εύκολα να αγνοούν τα φασισταριά. Τα οποία, όταν δεν μπορούν να σου κλείσουν το στόμα (αφού έχουν κάνει έρωτα με τη μαμά σου, σου έχουν κατεβάσει όλα τα καντήλια του Αγίου Όρους πλην Βατοπεδίου τα οποία έχουν γίνει προ πολλού ομόλογα, και σου έχουν ριξει κατάρες για καρκίνο, AIDS και ανεπαρκή στύση), καταπιάνονται με όσους έχουν την υποψία ότι μπορεί να συμφωνούν μαζί σου. Kαι εκεί γίνεται το «έλα να δεις» γιατί και οι άλλοι δεν μασάνε!
Σπάω μεγάλη πλάκα χαζεύοντας τα σχόλια -οποιουδήποτε βίντεο, δεν έχει σημασία- στο youtube. Είναι το χόμπι μου. Σε σημείο που πολλές φορές κάνω προβοκάτσια προσποιούμενος ότι είμαι με τη μία ή την άλλη άποψη. Και πάνω που πάνε να τα βρουν, γίνεται ξανά της Πόπης.
Τελικά στο μόνο πράγμα που δεν έχουμε μάθει να δίνουμε σημασία, είναι η σιωπή. Γιατί όταν ως ακροατής ή αναγνώστης σιωπάς, τότε στέλνεις το ισχυρότερο μήνυμα αποδοκιμασίας που είναι φύσει αδύνατον να μη βρει -αργά η γρήγορα- τον παραλήπτη του.
Και αυτός ο Βολταίρος, γλώσσα δεν έβαλε μέσα. Ο θεός να τον συγχωρέσει, που πολύ αμφιβάλλω με τα μυαλά που κουβαλούσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου