Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Μπάτσοι, γουρούνια, Βαρκελώνη


 
Η Plaza de Catalunya είναι για τους οπαδούς της Μπαρτσελόνα, ό,τι το Πασαλιμάνι για τους γαύρους. Οι μπλαουγκράνα γιορτάζουν εκεί κάθε επιτυχία της ομάδας μέχρι το πρωί, όταν έχουν κλείσει τα περίπτερα και έχουν τελειώσει οι μπύρες και οι μπάφοι.
Όλοι λοιπόν ελπίζουν ότι το βράδυ θα πανηγυρίσουν την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ από την Μπάρτσα και θα περιμένουν την Κυριακή το μεσημέρι να αποθεώσουν τους παίκτες που θα περάσουν από την πλατεία με την κούπα πάνω στο ανοικτό λεωφορείο. Αυτό που δεν μπόρεσε κανείς να καταλάβει είναι σε τι εμπόδιζαν οι αγανακτισμένοι καταλανοί που έχουν αράξει εδώ και δύο εβδομάδες στην πλατεία. Λες και αυτοί δεν θα παρακολουθούσαν το ματς ή λες και αυτοί δεν είναι Μπαρτσελόνα. Πάντως κανείς δεν άκουσε κανέναν να φωνάζει "forza Real Madrid" μέσα στην Plaza de Catalunya. Θα ήταν σαν να φώναζε «γαμιέται ο ΠΑΟΚ» στην πλατεία Αριστοτέλους ή «Θρύλε γαμήσου εσύ και οι οπαδοί σου» στην καφετέρια «Γκέτο» στα Καμίνια.
Αργότερα και εντελώς τυχαία, έγινε γνωστό ότι ο δήμος ήθελε να καθαρίσει τον χώρο όχι από τα «σκουπίδια» αλλά για να στηθούν οι γιγαντοοθόνες που θα έδειχναν το ματς. Μια σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι οι γιγαντοοθόνες έχουν γραμμένους στα πλάγια με μεγάλα γράμματα, για να φαίνονται από μακριά, τους χορηγούς της ομάδας και του Τσάμπιονς Λιγκ. Βέβαια όσοι είχαν την ελπίδα ότι τουλάχιστον θα πιουν τσάμπα Heineken έπεσαν έξω γιατί οι Ολλανδοί είναι γνωστοί καρμοίρηδες και τις χρεώνουν. Έτσι λοιπόν οι Ισπανοί ΜΑΤατζήδες, πήραν εντολή από την αστυνομική διεύθυνση της Βαρκελώνης, που πήρε εντολή από τον δήμο, που πήρε εντολή από τη Heineken να διώξουν «τους λεχρίτες» από την πλατεία για να στηθεί το διαφημιστικό πανηγύρι και επί τη ευκαιρία να δουν και το ματς. Δεν αποκλείεται η Heineken να «ξηλωθεί» και να κεράσει ένα ποτήρι μπύρα τους ΜΑΤατζήδες για τον κόπο τους, αλλά μόνο όταν τελειώσει το ξύλο, γιατί το αλκοόλ εν ώρα υπηρεσίας απαγορεύεται.
Άλλωστε κάτι ανάλογο κάνουν και οι κοινοπραξίες στις Εθνικές μας οδούς με τους αστυνομικούς. Ως γνωστόν οι τροχονόμοι των εθνικών οδών έχουν μετατραπεί από την κυβέρνηση σε υπαλλήλους των εργολάβων και υποχρεούνται να κόβουν πλέον διά νόμου κλήσεις στους οδηγούς που δεν πληρώνουν διόδια. Έτσι οι εργολάβοι για να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους ανάλογα με τις κλήσεις που κόβουν, τους δίνουν δωρεάν διελεύσεις από τα διόδια. Βέβαια, σήμερα θα είναι όλοι στις τηλεοράσεις να δουν το ματς και έτσι οι οδηγοί θα σηκώνουν τις μπάρες άφοβα.
Πάντως, προς το παρόν, αντίστοιχα περιστατικά δεν έχουν σημειωθεί στην πλατεία Συντάγματος και αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι Ελληνικές ομάδες αποκλείονται συνήθως από τον πρώτο γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ. Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο προστασίας του Πολίτη αναζητεί σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, κάποιο καλλιτεχνικό γεγονός στην πλατεία, το οποίο να αποτελέσει ικανή αιτία για να δικαιολογηθεί μια επιχείρηση «σκούπα» κατά των διαδηλωτών. Προς το παρόν όμως δεν βρίσκει, γιατί οι κρατικές καλλιτεχνικές σκηνές έχουν φαλιρίσει και το Μέγαρο Μουσικής δεν έχει ρόδες όπως το τσίρκο Μεντράνο, αν και θα 'πρέπε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου